A blogban leírtak a szerzők saját véleménye, és nem a munkáltatójuké.

Alkalmazás kompatibilitási gondok Vista alatt

Most, hogy átálltunk Vistára az egyik laborban, természetesen jelentkeztek alkalmazás kompatibilitási problémák. De mondanom se kell, hogy ezek inkább a fejlesztők hibái voltak, mintsem az operációs rendszeré. Van nekünk egy ImageDistributer nevű .NET-es alkalmazásunk, ami az UFTP nevű kis multicast másoló programot használja a háttérben a nagy méretű virtuális gépek terítésére. Ennek az első […]

Excel optimalizáció

A héten egy viszonylag nagy táblázatot kellett összeállítnom az AIS middleware robosztusság tesztek eredményeiből. A viszonylag nagy azt jelenti, hogy volt kb 145000 sorom, amiknek nagy részében képlettel kellett kiszámolni dolgokat, szóval nem mindegy a sebesség.

1. Keresés

Értékek keresésére viszonylag sok függvény áll rendelkezésünkre. Ezek közül az FKERES (VLOOKUP) a legadvancedabb. És az esetek többségében elég is, de lineárisan keres. Emiatt nagy tábláknál használhatatlan.

A KERES (LOOKUP) függvény ezzel szember binárisan keres. A keresett érték tömbnek növekvő sorrendben rendezettnek kell lennie emiatt.

VLOOKUP(lookup_value,table_array,col_index_num,range_lookup)

LOOKUP(lookup_value,lookup_vector,result_vector)

Még így is egy 1100000 (hivatkozások) * 43000-s (kulcsok) update eltart egy pár másodpercig. FKERES-sel viszont kivárhatatlan.

2. Automatikus kitöltés

Nagyon hasznos funkció, hogy a jobb alsó sarokban levő kis négyzettel automatikusan kitölthetünk cellákat. Többtízezer cella esetén azonban még ez sem elég segítség.Mivel API-ból is elérhető ez a funkció, írtam egy kis makrót, amivel bármennyi cellát automatikusan kitölthetünk lefelé:


Sub filldown()
maxindex = Cells(2, 1).End(xlDown).Row
copyFormula = ActiveCell.Formula
Set destinationRange = ActiveSheet.Range(ActiveCell, Cells(maxindex, ActiveCell.Column))
ActiveCell.AutoFill destinationRange
End Sub

A maxindex képletét megváltoztatva igazítani kell az igényeidhez, de másra nincs szükség. Az éppen aktuális cellában levő formulát sokszorozza lefelé a megfelelő számú cellába.

Most ennyi jutott eszembe. Még ráadásként itt  egy listát az angol függvények magyar megfelelőivel, meg még egy csomó más nyelvvel.

Continue reading Excel optimalizáció

Laborgépek automatizált újratelepítése MDT 2010-zel

Az őszi tanévkezdés előtt esedékes mindig a tanszéki laborgépek újratelepítése. Most a fő motivációt az adta, hogy az eddigi 32 bites kliens Windowsok nem látták a gépekben lévő 4 GB memória egészét, így mindenképpen egy teljes cserét kellett elvégezni. Az eddig fent lévő Windows XP egyébként is kicsit elöregedett már, a kérdés csak az […]