A blogban leírtak a szerzők saját véleménye, és nem a munkáltatójuké.

IRF

Az Intelligens Rendszerfelügyelet című tantárgyunk az új BSc képzésbe került be szakirányos tárgyként. A hivatalos leírás szerint valami ilyesmit szeretne oktatni:

A hallgatók megismertetése a nagy kiterjedésű IT rendszer- és szolgáltatásfelügyeleti módszereivel és szabványaival. Kiterjed a kritikus infrastruktúrák és az on-demand szemléletű informatikai infrastruktúrákhoz szükséges IT felügyeleti folyamatok kialakítására is.

Eléggé ambiciózus terv, főleg, hogy előtte a hallgatók semmi IT üzemeltetési ismeretet nem tanultak, még az alapvető rendszergazdai ismeretek se része a tananyagnak. Aztán 2009-ben ezt ilyesmire finomítottuk:

A tantárgy célja a hallgatók megismertetése az IT rendszer- és szolgáltatásfelügyeleti módszereivel. Egy kisvállalati számítógépes infrastruktúra példáján keresztül bemutatjuk az alapvető IT tervezési és üzemeltetési problémákat, majd megvizsgáljuk, hogy ezeket hogyan lehet jól definiált, automatizálható folyamatokká szervezni. A tantárgy külön hangsúly fektet a szoftverfejlesztés és az üzemeltetés kapcsolatára.

Hogy az egyes technikákat jobban be tudjuk mutatni, összeraktunk az egyik ESXi szerveren egy kisebb demo rendszert, ennek a felépítéséről, tanulságairól lesz többek között néha (remélhetőleg) szó a blogban.

A rendszer valahogy így néz ki:

IRF példarendszer

A bemutatni kívánt funkciókat és gépeket nagyjából hamar leosztottuk, már csak valami témát kellett találni. Még egy egyszerű fantom informatikai céget unalmas lett volna kitalálni, valami olyan alkalmazási terület kellett, ami megfogja a hallgatókat. Így lett aztán a rendszer a hírhedt Mascarpone maffia család belső intranete:-) Innentől kezdve már könnyű lett a szerverneveket kitalálni: a központi szerver sicily lett, minden út Rómába vezet elven a gateway a rome nevet kapta, stb.