A blogban leírtak a szerzők saját véleménye, és nem a munkáltatójuké.

FTSRGIT

Ez a blog a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Méréstechnika és Információs Rendszerek (MIT) tanszékén működő Hibatűrő Kutatócsoport (FTSRG) IT rendszerének (FTSRGIT, igen, szeretjük a rövidítéseket:) üzemeltetőinek kalandjait, szenvedéseit és sikereit dokumentálja.

A jelenlegi rendszer több, mint 15 éve alakulgat, új és új szerverek és szolgáltatások jelennek meg, hardverek jönnek-mennek, rendszergazdák tűnnek el:) Kialakult egy eléggé heterogén, most éppen 11 8 szerverből álló szövevényes rendszer, ami a csoport alapvető működését, a különböző kutatásokat, a szerteágazó oktatást szolgálja ki (legalábbis megpróbálja:).

FTSRGIT rendszer

FTSRGIT rendszer

A főbb felhasznált termékek és technológiák: Linux, AIX, Windows Server, VMware ESXi és VirtualCenter, IBM BladeCenter, Apache, IBM Lotus Domino, iSCSI, IBM Tivoli Identity Manager, Active Directory, WDS, PXE, WSUS, Group Policy, OpenLDAP, TWiki, különböző VPN-ek és WLAN-ok, Trac, SVN, Jenkins, Drupal…

Ezt a heterogén rendszert egy dolog kovácsolja egybe, a Gyűrűk urából származó elnevezések. Az évek alatt mi is újfent megtapasztaltuk, hogy a neveknek hatalma van, így igyekszük méltó nevet találni minden gépnek. Sokáig nem kell keresnünk, hisz általában egyértelmű egy-egy új gép sorsa: a nagy fekete IBM pSeries gép Sauronnak rendeltetett, míg például a szürke Fujitsu szerver, mely az új Linuxos gép lett, csak a bölcs, ezüsthajú Celebornról kaphatta nevét.