A blogban leírtak a szerzők saját véleménye, és nem a munkáltatójuké.

Megjelent a VMware vSphere 4

A keddi hivatalos magyarországi bejelentő után mától elérhető mindenki számára a VMware vSphere 4. Egy 60 napos próbaverziót lehet letölteni innen: VMware vSphere trial (meg is lepődtem, mert kedden még azt mondták, hogy most csak rendelést lehet rá leadni, és trial meg csak pár hét múlva lesz).

Egész gyorsan le is jött, többek között a következő fájlokat lehet leszedni:

  • vSphere ESX 4: esx-DVD-4.0.0-164009.iso, 797 MB
  • vSphere ESXi 4: VMware-VMvisor-Installer-4.0.0-164009.x86_64.iso, 340 MB
  • vCenter Server: VMware-VIMSetup-all-4.0.0-162902.iso, 1,75 GB

Az induláshoz érdemes megnézni a vSphere Eval Guide leírást. Akinek ez nem elég, rengeteg dokumentáció van már kint a vSphere 4.0 documentation részen.

Fontos: csak 64 bites verzió van az új ESX-ekből.

Ha már itt voltak az ISO fájlok, gondoltam gyorsan meg is nézem, hogy eszik vagy iszák:-) Még végig kell gondolni, hogy melyik teszt szerverünket állítjuk majd át, de addig is kipróbáltam, hogy felmegy-e Workstationben. Csont nélkül felment, kb. 5 perc alatt már az ESXi sárga képernyője fogadott:

esxi-running

Én a következő beállításokat használtam:

  • VMware Workstation, 6.5.2, other 64 bit, 2 CPU, 2048 RAM, LSI Logics, SCSI
  • Telepítés után a Customize System résznél a root jelszót állítsuk be.
  • (ha elszürkül a kép, akkor nem hiba van, hanem csak meg kell nyomni pl. a space-t)
  • Kicsit lassan indul el a webes és a menedzsment felület, az ESXi elindulása után vagy 3-5 percet kell várni. F2-vel a helyi menübe be lehet lépni, az megy is rendesen, de a webes felület tök üres HTML oldalt adott vissza még vagy 5 percig.

Itt van néhány link, hogy hogyan lehet Workstationbe vagy akár ESX 4 alá telepíteni:

Miután elindult a webes felület, le lehet tölteni a vSphere Clientet. Ez feltelepülve lecseréli a régi VMware Infrastructure Clientet, a jó hír viszont az, hogy az új klienssel lehet csatlakozni a régi VirtualCenterhez.

Sok helyen lehetett már látni, de azért itt van még egy kép az új kliensről:

vsphere-client-host

Még annyit próbáltam, hogy elindítok egy virtuális gépet (a jól bevált Nostalgia lett volna a kísérleti nyúl). Ez alapból nem támogatott (“You may not power on a virtual machine in a virtual machine” hibaüzenet), a fenti linkeken található meg, hogy a vmx fájlhoz hozzá kell adni a következő sort:

monitor_control.restrict_backdoor = "true"

Nekem viszont így se működött még, ezzel nem is indult el az ESXi. A fentiek az RC verzióra vonatkoztak, lehet, hogy a véglegesben mást is be kell még majd állítani.

Egyelőre ennyi, kell rendes tesztkörnyezetet találni majd hozzá, aztán ki lehet próbálni az új dolgokat. A következő félévben már remélhetőleg lehet majd ezt mutogatni a hallgatóknak:-)

UPDATE: a hibát nem sikerült reprpdukálnom utólag, és Daninak sikerült pusztán ennek az egy sornak a hozzáadásával otthon virtuális gépet is futtatnia, úgyhogy elvileg nem kell más az RTM verzióban sem.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>