A blogban leírtak a szerzők saját véleménye, és nem a munkáltatójuké.

iSCSI tárhely bővítése

Adott egy linuxos szerver, ami a benne lévő sok merevlemez tartalmát iSCSI-n keresztül ajánlja ki a többi szervernek, valamint egy Windows Server 2003 szerver, akinél a kiajánlott tárhely kezdett vészesen kevésnek bizonyulni. Nosza, gondoltuk, mivel volt még egy kis tartalék az iscsi-s gépben, megnöveljük az adott kötetet. Ám ez azért nem ment olyan simán, leizzadtunk közben párszor, volt néhány buktató:)

iSCSI kötet leválasztása

Először le akartam választani az iSCSI kötetet a windowsos gépen, hogy nyugodtan meg lehessen növelni. Azonban az iSCSI Initiator a következő hibaüzenetet adta:

The session cannot be logged out since a device on that session is currently being used.

Ki foghatja a kötetet? Process Explorer segítségével a Find handle.. parancssal könnyen meg lehetett találni a kötet betűjelére rákeresve. Bezárva azokat a programokat azonban még mindig nem lehetett kijelentkezni az adott iSCSI célról a kezdeményező programban. Az eseménynaplóban ennyi segítség volt:

Event Type:	Information
Event Source:	PlugPlayManager
Event Category:	None
Event ID:	271
Date:		2009. 07. 21.
Time:		10:47:26
User:		N/A

Description:
The Plug and Play operation cannot be completed because a device driver is preventing the device from stopping. The name of the device driver is listed as
the vetoing service name below. 

 Vetoed device: SCSI\DISK&VEN_IET_____&PROD_VIRTUAL-DISK____&REV_0___\1&2AFD7D61&0&000000
 Vetoing device: STORAGE\Volume\1&30a96598&0&Signature89894C80Offset7E00Length3DCFC9AA00
 Vetoing service name: FileSystem\Ntfs
 Veto type 6: PNP_VetoDevice 

 When Windows attempts to install, upgrade, remove, or reconfigure a device, it queries the driver responsible for that device to confirm that the operation
can be performed. If any of these drivers denies permission (query-removal veto), then the computer must be restarted in order to complete the operation.

 User Action
 Restart your computer.

Túl sok opciót nem hagyott az újraindításon kívül:) Végül az összes távoli kapcsolatot lezárva és a konzolon belépve sikerült újraindítás nélkül is kijelentkeznem a célról.

Kötet megnövelése

Ezután Linux alatt az lvm-ben Dani gyorsan meg is növelte a logikai kötetet. Visszacsatlakoztattuk a windowsos szerveren az iSCSI kötetet, és akkor jött a második probléma: ez még csak Windows Server 2003 volt, és ott a Disk Managementben a grafikus felületen még nincsen Extend opció, nem lehet partíciót megnövelni. Azt sajnos elfelejtettem, hogy a diskpart.exe-t kell ilyenkor megnézni:

How to extend a data volume in Windows Server 2003, in Windows XP, in Windows 2000, and in Windows Server 2008

Úgyhogy helyette vissza a Linuxra, és ott a jó öreg fdisk elvégezte a partíció megnövelését. Igen, csak most volt egy 320 GB-os logikai kötetünk, rajta egy 320 GB-os elsődleges partíció, és azon egy 250 GB-os NTFS fájlrendszer:-) Az ntfsresize nevű program a segítőnk ilyenkor, azonban az nem látta a logikai köteten lévő fájlrendszert. Persze, hiszen a logikai köteten nem közvetlenül egy fájlrendszer, hanem még egy hagyományos partíciós tábla is van. Hogy lehetne rávenni a Linuxot, hogy a logikai kötetbe eldugott partíciókat külön blokkos eszközként kezelje? Dani és Zee elkezdett hevesen valami megoldás után kutatni (loopback device beállítása losetuppal és az offset kézi megadása), azonban amikor a következő mondat elhangzott – “… igen ilyesmivel a mútkor elég sok időm elment mire rájöttem, ez a script megcsinálta végül, csak előtte a teljes fájlrendszert tönkretette” – gyorsan elkezdtünk valami failback terven gondolkodni:-). Szerencsére sikerült megtalálni az alábbi KB cikket:

The partition size is extended, but the file system remains the original size when you extend an NTFS volume

A diskpart.exe-nek van egy extend filesystem opciója, amit nem ír ki a helpben, de működik rendesen. Visszacsatoltuk a kötetet a windowsos szerverre, az meglepő módon teljesen jól lekezelte, hogy a partíció 320GB-os, a fájlrendszer viszont csak 250 GB, majd utána a diskpart megoldotta a gondot azonnal. Innentől kezdve a fájlrendszer is 320GB-os volt. Most délután már el is kezdtük feltölteni a frissen allokált tárhelyet, érkezett 60 GB-nyi virtuális gép:-)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>