A blogban leírtak a szerzők saját véleménye, és nem a munkáltatójuké.

ESX 3.5 menedzselése vCenter 4-en keresztül

Haladgat a vCenter 4-re átállás, a gépeinket szépen lassan frissítjük ESXi 4-re, és beállítjuk az új vCenter alá. Azonban sajnos van még egy-két régebbi szerverünk, amiben nincs 64 bites támogatás, így csak ESXi 3.5-öt tud futtatni. Elvileg tud a vCenter 3.5 és 4-es ESX-eket is vegyesen kezelni, úgyhogy gondoltuk, hozzáadjuk a régi gépeket is. Azonban egyből szólt, hogy ESX 3.5 menedzseléshez be kell állítani egy licenc szervert. Csináljuk meg akkor gyorsan, ez elvileg nem lehet olyan nehéz…

A vSphere 4 dokumentációi között van egy leírás, ami összefoglalja, hogy hogyan lehet 3.5-ös licenceket kezelni vCenter 4 alatt: License Server Configuration for vCenter Server 4.0. Mivel alapból nem kell licenc szerver a vSphere 4-es serialokhoz, ezért, ha 3.5-ös ESX-eink is vannak, akkor külön kell telepíteni a VMware License Servert. A leírás szerint ezt a VMware weboldaláról kell letölteni. Vagy fél óra keresés után kezdtem volna már feladni, amikor az egyik KB cikkben végre megleltem a linket, a VI3 Drivers & Tools oldalán kell keresni. A telepítő Next – Next – Finish, azonban a végén a következő hibaüzenetet adta:

Product: VMware License Server — Error 1920.Service VMware License Server (VMware License Server) failed to start. Verify that you have sufficient privileges to start system services.

Tartományi rendszergazdával voltam bejelentkezve, szóval ez elég furcsa lenne.. Az eseménynapló már egy kicsit pontosabb volt:

The VMware License Server service failed to start due to the following error:  The service did not respond to the start or control request in a timely fashion.

Hát ez nem túl segítőkész. Valami hálózati hibára gyanakodtam, úgyhogy Process Monitorral megnéztem, hogy mit csinál a szolgáltatás elinduláskor. Naplózott vagy 3000 eseményt, ezek közül egy hálózati kérés se volt. WinSock meg egyéb hálózattal kapcsolatos DLL-ekkel matatott sokat, de látszatra semmi komoly gond nem volt.

Végül itt találtam meg a megoldást: Error 1920 installing VMware Licensing Server on Windows 2008 x64. A weboldalon lévő License Server egy régi verzió, a VirtualCenter 2.5 U3 ISO-ban van egy frissebb, annak a verziója 2.5.0.64227 (a webről letölthetőé 64192). Ez hip-hop felment, a vSphere kliensből be kellett állítani a vCenter Server Settings / Licensing / License Server résznél a License Server elérését, és már hozzá is lehetett adni 3.5-ös ESX-eket. Grrr…

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>