A blogban leírtak a szerzők saját véleménye, és nem a munkáltatójuké.

ESXi 4.1 PXE bootolása

(Ezt a cikket még Dani kezdte el írni ESXi 4.0-hoz, csak aztán végül nem lett befejezve. Most ESXi 4.1 kapcsán újra előjött a kérdés, úgyhogy leporoltam kicsit ezt a bejegyzést, és befejeztem — MZ)

Nos, már másfél éve ismert, hogy lehetséges ESXi 3.5-öt hálózatról bootolva is működtetni. A teljes leírás például itt található meg, talán ez a legteljesebb, legjobban összegyűjtött írás erről a témáról. Sőt a vSphere 4.1-ben már támogatottá is vált ez a megoldás.

Nálunk egy ennél egyszerűbb felállás van, itt nincs szükség a bábáskodó “midwife” szerverre, ami automatikusan fel is konfigurálja és VirtualCenter alá be is pattintja a feljövő hostokat.

Viszont mikor jó pár héttel ezelőtt nekiálltam összerakni a PXE bootos ESXi-t, meglepve tapasztaltam hogy nincs leírás 4.0-s verzióról. Nem nagy a különbség, a művelet nagyvonalakban megegyezik, csak néhány apróság változott, például az ESXi install image-ből kiszedendő fájlok listája. Fontos, hogy a pxelinux.0 verziója legyen legalább 3.82. Illetve pontosabban a 3.53 még biztosan nem jó, a 3.82-es már igen, a kettő között valahol javítottak egy hibát, ami megakadályozta, hogy a 44MB-os  sys.vgz-t tftp-vel hibátlanul letöltse.

(Innentől szerzőváltás:) Szóval ESXi 4.0-hoz már van rendes PXE leírás:

  • ESXi Installable and vCenter Server Setup Guide – a 4. fejezetben (“PXE Booting the ESXi Installer”) le van írva, hogy hogyan lehet PXE-vel indítani az ESXi telepítőt, és utána meg szkriptelt telepítést végrehajtatatni vele. Nekünk ez most nem kellett, de elrakjuk, később még jól fog jönni:)
  • PXE Booting VMware ESXi – ez pontosan azt írja le, ami nekünk kell, hogy hogyan lehet egy állapotmentes példányt futtatni az ESXi-ből PXE-ről bootolva.

Egyetlen gond van a második leírással, hogy ez 4.0-hoz van, 4.1 esetén (megint) kicsit mások a fájlnevek. Frisset nem találtam, csak egy ilyen fórumbejegyzést [EXSI 4.1 PXE run – (not installation)]. Itt nem teljesen jók a fájlnevek, a helyeseket viszont gyorsan ki lehet találni.

Tehát a következő fájlok kellenek nekünk:

cim.vgz
license.tgz
oem.tgz
sys.vgz
vmkboot.gz
vmkernel.gz

A license.tgz és az oem.tgz fájlok kivételével a többit ki tudjuk szedni az ISO-ból (pl. a 7-zip szépen megnyitja), a maradék kettő az imagedd.bz2 fájlban van. (Igazából mindkettő csak egy jobbára üres fájl betömörítve, de a biztonság kedvéért érdemes kiszedni őket a dd image-ből). A VMware leírásban említik, hogy Linux alatt ezt a mount segítségével megoldhatjuk, csak épp a pontos offsetet nem írják le:) Innen kinézhető:

mount /tmp/imagedd /mnt/image/ -o loop,offset=$((512*8224))

Ez azt a partíciót csatolja fel, amin a boot és beállítás fájlok vannak.

Innentől kezdve már csak fel kell ezeket másolni a TFTP szerverre, és hozzáadni PXE menühöz a leírásban megadott adatokat.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>