A blogban leírtak a szerzők saját véleménye, és nem a munkáltatójuké.

“Make your product manageable” előadás

Találtam most egy érdekes, a korábbi témákhoz kapcsolódó előadást:

Jeffrey Snover , Refaat Issa: “Make your product manageable“, SAC-644T, BUILD 2011.

Ez az új Windows Server vonalhoz kapcsolódó előadások egyike, és amiért nekünk különösen érdekes itt, az az, hogy azzal kezdi, hogy a menedzselhetőség lesz az egyik legfontosabb megkülönböztetője az alkalmazásoknak; a virtualizáció meg a cloud elterjedésével alapvető szükséglet, hogy az alkalmazásokat lehessen távolról konfigurálni és felügyelni, továbbá, hogy mindent lehessen automatizálni benne. Jeffrey Snoverre pedig ezért érdemes odafigyelni: Jeffrey Snover, Lead Architect for Windows Server Division, inventor of Windows Powershell. Szóval van rálátása a dolgokra:)

Az előadás a Windows Management Framework (WMF) keretrendszer új verzióját mutatja be (ez tulajdonképpen: WMI + PowerShell + Workflow + WSMAN) [IRF-ből ismerősük ezek ugye?:]. Az új architektúra ilyesmi lesz:

Components of the Windows Management Framework

Az előadásban sok minden elhangzik, én ezeket írtam fel magamnak. A demo-kat érdemes megnézni.

CIM provider modell v2

  • CIM sablon az új Visual Studio-ban: hogy könnyebb legyen CIM providert készíteni, lesz két új sablon.
    • CIM Authoring: a modell elkészítéséhez és a MOF fájl legyártásához, lesz grafikus szerkesztő és syntax highlight MOF-hoz.
    • CIM Provider: a fenti modellből generál C++ kódvázat.
  • Lesznek új PowerShell cmdletek vagy aliasok legalábbis: Get-CimClass, Get-CimInstance…
  • “cmdletization”: egy XML segítségével, amiben a leképezést definiáljuk (melyik WMI metódus, tulajdonság milyen PowerShell metódusra, tulajdonságra van leképezve), típusos cmdleteket gyárt egy adott providerhez. Így aztán pl. a példában szereplő MSFT_WinServerice providerhez lesz Get-WinService, Set-WinService, stb. cmdlet. Ezekhez a cmdletekhez van rendes súgó is, sőt, a provider lehet egy távoli CIMOM-ban is, így p. cmdletekkel lehet egy távoli Linux/ESXi/storage gépet lekérdezni.
  • A fentiekről szóló DEMO kb. 0:08:00 körül kezdődik.

Munkafolyamatok (workflow)

  • A PowerShell 3 egyik komolyabb újdonsága, a segítségével lehet hosszan futó, megszakítható és újraindítható folyamatokat készíteni (pl. virtuális gép létrehozása, AD telepítése).
  • XAML leíró kell a munkafolyamatnak, ehhez van Visual Studio IDE, amiben PowerShell cmdletek is lehetnek elemi lépések.
  • (show-command cmdlet: GUI űrlapot jelenít meg a paraméterek beviteléhez, hogy az is tudjon ezentúl PowerShellt használni, aki nem tud 3 parancssori kapcsolót megadni;))
  • DEMO: 0:37:00

PowerShell Web API

  • Hogy el lehessen érni webes API-ról is a menedzsment felületeket, lesz egy szolgáltatás, ami REST és OData alapú API-t ad. Egy-két leíró elkészítése után (amik megszabják, hogy ki és mit érhet el HTTP felületen keresztül) lehet böngészőből is CIM objektumokat lekérdezni majd:)
  • DEMO: 0:57:30

Még a végén volt egy “apró” érdekesség: írt az MS állítólag egy új kis erőforrás-igényű CIMOM-ot Linuxra:-). Ezt már valahol olvastam korábban, de most nem találom sehol. A lényeg, hogy nagyon nyomják a CIM/WSMAN alapú menedzsmentet, és szeretnék, ha miden eszközt és alkalmazást el lehetne így érni.

Az új dolgok egy részét ki is lehet próbálni: Windows Management Framework 3.0 Community Technology Preview (CTP) #1 Available for Download

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>