A blogban leírtak a szerzők saját véleménye, és nem a munkáltatójuké.

IAS reason code 262

A bejegyzés a saruman szerverünkhöz kapcsolódik, ami a hallgatóknak nyújt különböző szolgáltatásokat (virtuális gépek tárolása, VPN, WLAN, stb.). Eredetileg ez egy összetákolt desktop PC volt, ami a laborban volt, imgserver névre hallgatott, és a feladata csupán annyi volt, hogy a mérésekhez szükséges virtuális gépeket tárolta. Aztán bekerült a szerverszobába, megkapta az összes laborbeli kliens menedzselésének és alap hálózati szolgáltatások biztosításának a feladatát. Így újra lett telepítve a gép, Linux helyett Windows Server került rá (azt jobban ismerem, így könnyebben tudtam karbantartani, beállítani). Az újratelepítés kapcsán, no meg, hogy bekerül a szerverszobába egy névcserére is megérett a számítógép (mondanom se kell, hogy hardver csere nem járt hozzá, a mai napig maradt a desktop Intel alaplap meg az 1 GB RAM:). A névválasztással nem ment el sok idő, egy linuxos szerver, mely windowsos lesz a saruman nevet kaphatja csak, utalva a később gonosszá váló Fehér Sarumanra:-) A névválasztás tökéletesnek bizonyult, a labor kliensek bekerültek NAT mögé, így saruman elkezdhette építgetni a saját kis birodalmát a többiek szeme elöl rejtve, és kitenyészthette a saját ork fajtáját, a laborkot..

A hallgatóinknak biztosítunk WLAN elérést, a hitelesítést a wireless router RADIUS-on keresztül az IAS segítségével Active Directory-ból végezzük (korábban már írtam róla itt). Legtöbbször nem sikerül beállítaniuk a hálózatot elsőre:), ilyenkor a hiba pontos okát a szerver Eseménynaplójában lehet megnézni. Eddig a legtöbbször a 262-es hibakód szerepelt:

User DOMAIN\user was denied access.
Authentication-Type = PEAP
Reason-Code = 262

A megoldás pl. itt szerepel: 802.1x client authentication fails when you connect to a Windows Server 2003-based computer that is running IAS Bekapcsolva hagyják a kiszolgáló oldali tanúsítvány ellenőrzését, és nem telepítik azt.

(Havonta egyszer előjön ez a hiba, csak addigra mindig elfelejtem a megoldást, ezért született ez a bejegyzés:)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>